Nu este intotdeauna usor sa alegem o meserie si sa urmam o cariera. De multe ori ne alege ea pe noi, datorita conjucturii sau influentelor exterioare. Indiferent in ce etapa a vietii de afli si daca doresti sa incepi o cariera in domeniul frumusetii si ingrijirii cosmetice, am pregatit o lista de avantaje si dezavantaje pentru ati usura munca de cercetare pentru a lua decizia daca ar trebui sau nu sa urmezi o scoala de cosmetica.

Avantajele carierei in cosmetologie:

– nu te vei plictisi niciodata.

Fiecare persoana este diferita in felul ei, iar fiecare tip de ten este diferit si necesita abordare personalizata. La scoala de cosmetica vei invata cum sa le abordezi, iar in cariera vei intalni particularitati diferite ale persoanalitatii clientilor si ale afectiunilor acestora.

– este o profesie care te rasplateste emotional.

Reusesti sa faci clientii sa se simta bine in pielea lor si sa arate mai bine, deci daca te consideri o persoana careia ii place sa multumeasca pe altii, atunci aceasta poate fi cariera ta.

– optiuni de angajare multiple.

Cursurile de cosmetica iti ofera mai multe posibilitati de angajare. Ca si cosmetician/estetician calificat poti lucra in centre de infrumusetare, spa-uri in cadrul hotelurilor, Resort Spa-uri, spa-urile de pe navele de croaziera, departamentele de ‘skin care’ din marile lanturi de magazine (ex: Sephora, Douglas etc.). De asemenea, dupa o scoala de cosmetica poti incepe o afacere pe cont propriu.

– inveti tot timpul ceva nou.

Avand in vedere cat de mult si cat de repede evolueaza tehnicile in ingrijirea cosmetica, va fi tot timpul ceva nou de aflat/invatat. Un curs de cosmetica este doar primul pas, participarea la targuri si seminarii de profil te vor ajuta in continuare sa ti pasul cu noile tehnici.

– daca nu doresti sa practici propriu-zis aceasta meserie, poti oricand sa devi consultant sau reprezentat al unei firme de cosmetice (persoanele calificate au prioritate in astfel de companii) sau te specializezi in managementul spa-urilor.

– ai un program flexibil.

Daca orarul clasic de la 8:00 la 18:00 ti se pare ca iti ocupa toata ziua, trebuie sa sti ca multe spa-uri sau centre de infrumusetare lucreaza in sistemul de ‘ture’, astfel poti avea o zi intreaga libera.

Dezavantajele carierei in cosmetica:

– in situatii de criza economica sau recesiune, serviciile unui cosmetician sunt primele ‘taiate de pe lista”.

Din 2007 pana in prezent s-au inchis multe centre de infrumusetare, iar cele care au ramas in piata au reusit sa-si pastreze clientele active aducand elemente de noutate in serviciile lor, reusind sa isi imbunatateasca serviciile.Este posibil deci ca, dupa terminarea scolii de cosmetica, sa inceapa un efort serios pentru castigareapastrarea clientelei in conditii adverse.

– consolidarea unei baze de date de cliente poate dura de la un an pana la 3-4 si va prespune un efort constant din partea specialistului.

Desi vei cunoaste multe persoane si vei trata la fel de multe, procentajul clientelor ce vor deveni fidele nu este foarte mare la inceput. Dupa cursul de cosmetica trebuie sa ai rabdare si sa te asiguri ca clientele tale vor pleca tot timpul satisfacute din salon.

– serile si dupa-amiezile vor fi intotdeauna ocupate.

Sfarsitul de program al clientelor tale inseamna inceputul programului tau.

– trebuie sa ai tot timpul o atitudine pozitiva.

Nu ne referim la faptul ca trebuie sa disimulati, dar trebuie sa nu uitati faptul ca clienta a venit pentru relaxare si infrumusetare, iar o atitudine negativista si apatica nu va multumi pe nimeni.

Alatura-te discutiei!

comentarii

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail